Arama

Futbolda radikal değişiklik! 10 dakika ceza!

10 ay önce

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) gündeminde radikal bir değişiklik var. Hakeme itiraza 10 dakika kenarda bekleme cezası geliyor.

Futbolda radikal değişiklik! 10 dakika ceza!
ad image
ad image

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB), rugby'deki bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Futbolun yasa koyucusu, hakemlere karşı itirazların önüne geçmek için sadece takım kaptanına yetki verecek ve hatalı oyuncuya 10 dakika kenarda bekleme kuralı getirmeyi planlıyor.

IFAB ayrıca rugby'de olduğu gibi sadece takım kaptanının hakeme itirazına olanak veren kuralı getirmeyi planlıyor. Bu, iki üç oyuncunun hakemin etrafını sarması durumunda kart çıkmasına neden olan halihazırdaki kuralı etkileyecek. 

IFAB toplantısında ana gündem maddesi 

The Times gazeteinin haberine göre; iki hafta içerisinde Londra'da biraraya gelecek IFAB'ın toplantısının öncelikli konusu katılımcıların kötü davranışlarını önlemek olacak. 

İngiliz alt yaş gruplarında 2019'dan bu yana uygulanan kurala göre hakemler, söz ve hareketleri aşırıya kaçan oyunculara 10 dakika kenarda bekleme cezası verebiliyor. Bu uygulama giderek yayılıyor ve IFAB da bu kuralı hayata geçirmek istiyor. 

Hakem kararlarına muhalefetten bu sezon İngiltere Premier Ligi'nde 88 kart çıktı. IFAB, hakemlere yönelik kötü davranışı büyük bir sorun olarak görüyor ve Oyunun Kuralları'na yönelik düzenlemelerle bunu çözmeyi amaçlıyor. 

Pilot bölge uygulaması: İtirazlar düştü

Pilot bölgelerde uygulanan kenarda 10 dakika cezası, hakemlere yönelik itiraz vakalarını yüzde 38 azalttı. Oyuncuların yüzde 72'si, teknik direktörlerin yüzde 77'si ve hakemlerin yüzde 84'ü ise bu uygulamanın devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Hakemlerin oyun içerisinde korunmasına ihtiyaç olduğu görüşü ağırlık kazandı. 

IFAB'dan açıklama

IFAB Genel Sekreteri Lukas Brud, konuyla ilgili açıklama yaparken; "Katılımcıların kötü davranışlarını büyük bir sorun olarak belirledik. Bu önümüzdeki yıllarda IFAB'ın ana konusu olacak. Oyun kuralları veya ek önlemlere yönelik tavsiyeler ve yönergeler aracılığıyla neler yapabileceğimize bakıyoruz. İtirazlara yönelik cezalar işe yaradı ve bunu üst düzey futbolda denemeye hazır olduğuna inanıyoruz" dedi. 

Oyuncuların hakeme uygunsuz bir şey söylediklerinde sarı kart görmelerinde fazla endişelenmeyebileceklerine vurgu yapan Brud, "Ancak bunun saha dışında oyunun onda birine denk geldiğini bilirlerse bu büyük bir farklılık oluşturur. Farklı hissedarların sadece takım kaptanlarının hakeme itiraz etmesi konusunda ilgi var. Oyuncuların agresif tutumlarla itirazı daha fazla tölere edilemez. Bazı oyuncuların, gitmemeleri için kasıtlı olarak hakemlerin arkasına geçtiklerini bile gördük. Sadece kaptan hakeme yaklaşırsa ne olduğunu daha sonra takım arkadaşlarına anlatabilir. Bu rugby ve basketbol gibi diğer sporlarda işe yaradı" ifadelerini kullandı. 

Hakemlikten ayrılanların sayısı alarm veriyor

Lukas Brud, saha içi ve saha dışında hakemlere yönelik tavırlar nederniyle bir sezonun ardından bu meslekten ayrılanların sayısının endişe verici boyutta olduğunu söyledi ve "10 dakika ceza kuralı daha fazla genç hakemi istismara uğrama korkusu olmadan spora devam etme konusunda motive edecek" diye konuştu. 

IFAB, hakemlere yönelik uygunsuz davranışları önlemek için vücut kamerası uygulamasının testlerine Haziran ayında başlamıştı. 

 

Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image