Arama

Süper Lig'de VAR devrimi : Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi devreye giriyor

8 ay önce

Türkiye Futbol Federasyonu, IFAB'ın ofsayt üzerine geliştirdiği bir VAR teknolojisini ligin ikinci yarısında kullanmaya başlayacak. İşte detaylar...

Süper Lig'de VAR devrimi : Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi devreye giriyor
ad image
ad image

Futbolda tartışmaları bitirmesi beklenen ancak aksine daha fazla tartışmaya neden olan VAR teknolojisinde en çok şikayet edilen konulardan biri de milimetrik ofsayt pozisyonlarında VAR tarafından yapılan işaretlemeler sonrasında çekilen çizgilerdi. Bunun yanında bu tip ofsaytların tespitinde çok zaman kaybı yaşanması da bir başka sorundu. 

IFAB yeni ofsayt teknolojisi üzerine çalışmaya başladı

Bu tartışmalara son vermek amacıyla futbol kurallarını değiştirme veya yeni kurallar uygulama yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, 3 yıl önce insan unsurunun olmadığı yeni bir ofsayt teknolojisi üzerinde çalışmaya başladı. Yapılan testlerin ardından FIFA teknolojiyi geçen yıl Kulüpler Dünya Kupası ile Katar'daki FIFA Dünya Kupası'nda başarı ile test etti. Daha sonra UEFA da bu sezonki Şampiyonlar Ligi'nde teknolojiyi kullanmaya başladı. 

TFF'den erken bir karar

Türkiye'de de ofsayt çizgisi tartışmalarının yoğun şekilde sürmesi üzerine TFF yeni teknolojiyi ligin ikinci yarısında kullanma kararı aldı ve bu karar Başkan Mehmet Büyükekşi tarafından duyuruldu. Kararın verilmesinden sonra başlanan çalışmalar son aşamaya geldi. Bununla birlikte hafta sonu ikinci yarısı başlayacak Süper Lig'de Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi kullanılmaya başlayacak. 

MHK testleri yaptı

MHK, uygulama öncesinde VAR kadrosunda görev vereceği hakemleri gruplar halinde eğitime aldı ve son iki haftada oynanan maçlarda kapalı devre testler de yapıldı. 

Oyunun durma süresini kısaltacak

Yeni teknoloji ile birlikte stadyumların çatılarına yerleştirilen kameralar otomatik olarak oyuncuların durumunu belirleyerek VAR merkezindeki yapay zekaya gönderecek ve sistem birkaç saniye içinde kararını verip VAR'da görev yapan hakeme bildirecek. Böylece insan unsuru devreden çıkarken oyunun uzun süre durmasının da önüne geçilecek.

Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image