3 ay önce
“Bir Fotoğrafın Öyküsü” konulu sunum yapan SANKO Üniversitesi Ortak Dersler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı, “Fotoğraflar, kurtuluş mücadelemizin önemini anlatan en doğrulanmış kanıtlardır” dedi.
Savaş dönemini çekilen fotoğraflarla açıklayan Prof. Dr. Sırmalı, tarihe ışık tutabilecek birçok fotoğrafın da İzmir'in kurtuluşu sırasında kaçan Yunan askerlerinin çıkardığı yangında fotoğraf atölyesiyle birlikte yandığına dikkat çekti.
Sunumda, esir düşen General Tripolis'in Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile arasında geçen diyaloğa da değinen Prof. Dr. Sırmalı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“General Tripolis ile yapılan bir röportajda, generalin ağzından şu cümleler döküldü. Atatürk beni mert bir askere yaraşır şekilde kabul etti. Teessür ve heyecan içindeydim. İnönü beni kendisine takdim etti. Gazi'nin bu esnadaki sözlerini hiç unutmayacağım: ‘Üzülmeyin General. Siz vazifenizi sonuna kadar yaptınız. Askerlikte mağlûp olmak da vardır. Napolyon da vaktiyle esir olmuştu. Size karşı büyük bir hürmet hissi besliyoruz. Burada kendinizi esir addetmemenizi rica ediyorum. Misafirimizsiniz. Yakında her şey düzelecektir. Buyurun, istirahat edin.' Bu hadise tarih boyunca Türk Milleti'nin düşmanla asil bir şekilde savaştığının en güzel örneklerinden birisidir. Savaş döneminde şartlar çok ağırdı. Kazanmak hiç kolay olmadı. Ancak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde bu millet nice şanlı zaferlere imza attı.”
O dönemde “Niçin taarruz etmiyoruz”, “Ordumuz neden durduğu yerde çürütülüyor”, ”Gazi niçin cepheye gitmiyor”, “Bir insan hem TBMM Reisi hem de Başkomutan olabilir mi” sorularının yöneltildiğini anlatan Prof. Dr. Sırmalı, şöyle konuştu:
“Başkomutan sorulara gizli oturumda şu yanıtı verdi: ‘Ordumuzun kararı taarruzdur. Ama bu taarruzu erteliyoruz. Sebebi, hazırlığımızı iyice tamamlamak için biraz daha zaman gerekmektedir. Yarım hazırlıkla, yarım tedbirle yapılacak taarruz hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür. Bu son vatan parçasını kurtarırken oluşan hırslarımızı, hislerimizi bir yana bırakarak ihtiyatlı olalım. Güçsüz ve korkak insanlar, herhangi bir felaket karşısında, milletin de uyuşukluğa düşmesine ve çekingen duruma gelmesine yol açarlar.' Büyük Taarruz öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı planlar ve aldığı kararlar, kurtuluşa giden yolu belirledi.”
Prof. Dr. Sırmalı, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyük Önder'in şu tespitleri çok önemli; ‘Düşmana taarruz için üç vasıtanın yeterli olduğunu görmek gereğini duyuyorum. Birincisi milletin kendisidir. Milletin varlığı ve istiklali için gönlünde, vicdanında belirmiş olan istek ve emellerin sağlamlığıdır. İkincisi, milleti temsil eden meclisin göstereceği kararlılık ve yiğitliktir, üçüncüsü ise milletin silahlı evlatlarından oluşan ordumuzdur.' Zaferin yol haritası budur. Bu zafer hepimizin zaferi, kutlu olsun.”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Nisa Tuana Sarıoğlu'nun yaptığı törene, Rektör Prof. Dr. Güner Dağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.